Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming bestaat uit een netwerk van verwarmingsbuizen van kunststof of kunststof met een aluminium kern. Dit buizennetwerk stoppen we in de vloer. Dat kan uitsluitend op plaatsen waar de vloer niet belemmerd is door bijvoorbeeld muren, een bad of een keuken. De buizen vormen samen een groep die met een aanvoerleiding en een retourleiding is aangesloten op de zogeheten vloerverwarmingsverdeler.

 

Hoe werkt vloerverwarming?

Door de buizen van de vloerverwarming stroomt verwarmingswater dat de vloer zeer gelijkmatig verwarmt. Doordat vrijwel het gehele oppervlak warmte uitstraalt, voelt het vertrek overal aangenaam warm.

In vergelijking met radiatoren heeft het verwarmingswater een lage temperatuur. Vloerverwarming heeft dus langer de tijd nodig om op temperatuur te komen. Daar staat tegenover dat vloerverwarming langer warm blijft, ook wanneer er geen verwarmingswater door de buizen stroomt. Het duurzame karakter van vloerverwarming ziet u vooral terug in de lage temperatuur van het verwarmingswater.

 

Voordelen van vloerverwarming

  • Een aangename warmte, doordat een groot oppervlak wordt verwarmd.
  • Geen radiatoren in de kamer. Mooi en ruimtebesparend.
  • Geen grote lucht- en stofcirculatie (zoals bij radiatoren), dus een betere luchtkwaliteit.
  • Geen koude plekken in de badkamer. U kunt aangenaam op blote voeten lopen.

 

Nadelen van vloerverwarming

  • Het systeem heeft tijd nodig om op temperatuur te komen. Even snel de temperatuur verhogen of verlagen is niet mogelijk. Het is verstandig om een temperatuur aan te houden en deze ook ’s nachts niet te verlagen.
  • Niet iedere vloerafwerking (vloerbedekking) is geschikt voor vloerverwarming.
  • Er moet voldoende vloeroppervlakte vrij zijn voor een goede werking van de verwarming. Houd ten minste 40% van de vloer vrij voor een optimale werking.
  • Pas op met boren en schroeven in de vloer. Dit raden wij ten zeerste af! Wanneer een leiding lek raakt, betekent dit een ingrijpende reparatie.

 

Vloerbedekking en vloerafwerking

Er zijn meerdere soorten vloerbedekking en vloerafwerking mogelijk in combinatie met vloerverwarming. Denk hierbij aan pvc-vloeren, tapijt, laminaat, parket, vinyl of (natuur)steen. Voor een goede werking van de vloerverwarming is het belangrijk dat vloerbedekking of -afwerking de warmte-uitstraling niet of niet te veel belemmert.

Laat u vooraf goed adviseren. Let op het zogenaamde PIT-symbool (productinformatie tapijt). Naast bekende symbolen voor zwaar en licht gebruik, of voor gebruik op trappen, is er ook een symbool dat aangeeft of de vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming.

 

Koeling in de woning

Ook het verkoelen van de woning gebeurt door vloerverwarmingsbuizen. In plaats van verwarmingswater stroomt er gekoeld water door de buizen. Hierdoor zal de temperatuur in de woning enkele graden dalen en aangenaam aanvoelen in vergelijking met de buitentemperatuur. De koeling zal niet dienen als airco, maar zal wel zorgen voor een heerlijke verkoeling.

Let op met het dweilen van de vloer tijdens koeling. De vochtige vloer zal langer nat blijven, met risico op uitglijden.